dinsdag 14 september 2010

A day in my life

Gisteren begon mijn dag met klassiek ballet, had ik 's middags een afspraak voor een optreden en kreeg ik de foto's binnen van mijn laatste voorstelling. Tijd om jullie wat over mijn opleiding te vertellen dacht ik zo.


Op het moment bevind ik me in het 3e jaar van de Fontys Dansacademie. Jup, ik word opgeleid om danseres te worden. Mijn jaar/opleiding heet officieel Theater Dans Uitvoerend en ik doe de richting moderne dans. Deze moderne dans kun je vergelijken met de moderne dans die ze bij So you think you can dance laten zien.Als klein meisje zat ik al op kleuterballet. Vanaf dat ik 3 ben ongeveer. Toen ik 8 was ben ik begonnen met de voorpleiding van de dansacademie. Ja toen ik 8 was! Hoe vroeger, hoe beter.
Mijn vooropleiding heb ik tot mijn 17e gedaan en toen ben ik naar het HBO gegaan.
Een vooropleiding betekent ontzettend veel opgeven. Toen ik in groep 8 zat ging ik 4 keer in de week 's avonds naar de dansacademie. Ik had alleen de woensdag om met vriendinnetjes af te spreken.
Zo ging dat ook door op de middelbare school. Bij de meeste vooropleidingen zit gelukkig wel een school of een regeling met een school. Zo had de school waar ik heen ging een muzische afdeling. Op deze afdelingen kon je vanuit verschillende kunststromingen terecht. Dans, beeldend, drama, etc.
Hierdoor kon mijn dansrooster aangesloten worden op mijn middelbare schoolrooster. Dit betekende wel dagen van half 9 's ochtends tot 8 uur 's avonds, maar voor je passie heb je dat over.


Na geslaagd te zijn voor mijn HAVO ben ik dus doorgegaan naar de HBO opleiding van de dansacademie.
Hier krijg ik verschillende stijlen modern waaronder, graham, cunningham en limon. Hier ga ik niet dieper op in want dat is totaal niet interessant voor jullie denk ik ;).
Naast deze lessen krijg ik op school klassiek ballet, yoga, pointes (spitzen) les en dagelijks projecten in de vorm van repetoire. In de repetoire lessen nemen we een bestaand stuk en deze gaan we uitvoeren.Nu vragen jullie je natuurlijk af wat ik hiermee wil bereiken? Veel mensen denken dat ik in musicals wil gaan dansen of achter Gerard Joling wil staan zwaaien.
Het antwoord daarop moge duidelijk zijn; neeee! Ik wil wel op het podium staan dat zeker. Mensen inspireren, laten genieten en iets overbrengen naar het publiek, I love it!


Mijn grote droom is om bij introdans te gaan dansen. Nouja oke, mijn echte droom is om een klassieke danseres te zijn met een perfect lichaam en benen tegen m'n oren, maar dat zit er niet in ;). Misschien kennen sommige lezers het Scapino ballet wel of het Nederlands Dans Theater (NDT), met zoiets wil ik op het podium staan. Helaas zitten daar vaak klassiek opgeleide mensen en dat ben ik simpelweg niet. Dus ik ga vechten voor een plekje bij Introdans. 
En dat gaat niet makkelijk worden, but i believe in dreams :).

Ik heb trouwens heel vaak getwijfeld of ik wel door zou gaan met dansen. De kans dat je een baan krijgt is al erg klein en heb je een baan gevonden dan krijg je vaak heel weinig betaald.
Wil ik ook wel de moeite nemen om op een auditie tussen 100 mensen, die misschien wel 10 keer zo goed zijn, op te vallen?
Wil ik niet liever genieten van het studentenleventje? Lekker op stap gaan, drankje doen wanneer ik wil, niet op m'n lichaam hoeven letten, etc.

Dit zijn de kanten van het vak die het misschien minder aantrekkelijk maken, maar het is mijn passie.
Als ik te oud ben voor dansen ga ik waarschijnlijk toch iets heel anders doen, dus waarom niet nou genieten van het talent wat ik gekregen heb?

Wil je een dansopleiding doen, dan moet je het echt willen. Het moet echt je passie zijn.


Ik oefen ook als ik lekker met vrienden in het zonnetje zit ;)
Ik denk dat jullie voor nu wel even voldoende weten :).
Geniet dus van nog een paar foto's waar ik "m'n ding doe" ;).9 opmerkingen:

 1. Ik ben er stil van. Ik vind dit zó geweldig! Zit ook regelmatig wat traantjes weg te pinken bij SYTYCD, en idd.. Voornamelijk bij de moderne dansen. Geweldig dat je zo voor je droom gaat! Het gaat je vast en zeker lukken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wow, wat een mooie foto's en wat knap dat je dit doet, volgens mij krijg je nooit spijt van het volgen van je passie :)Je mag trots zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het geweldig dat je doet waar je van droomt! Ben echt stil van je mooie uitleg en de fotos, wauw.. echt waar.
  Live ya dream, en dat doe je ook zeker. Ik ben trots op je, keep te good work going!

  xoxo. Xiomara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen. Ik vind het zo knap als mensen zo goed kunnen dansen, geniet ook altijd van SYTYCD, geweldig !
  En ik heb respect voor je zelfdiscipline, dat je jezelf dingen ontzegt voor je droom. Ik hoop dat dat je je droom kunt leven in de toekomst !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh Wow wat een mooi stuk en mooie foto's.
  Vind het zo bewonderingswaardig als iemand zo voor zijn passie gaat en er zo van geniet,
  keep up the good work babe :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om te lezen!! Mooie foto's ook! Ik wens je heel veel succes met je opleiding en ik hoop echt voor je dat je bij Introdans zal komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig Paulien...daar word je stil van...!
  Heb altijd al heel veel bewondering voor je gehad, vooral voor je doorzettingsvermogen en discipline.
  Wat een prachtige foto's !
  Dans je passie...Dans je droom..

  Liefs, els

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, gaaf hoor! Ik ga best regelmatig naar voorstellingen van het NDT 1, echt zo ontzettend mooi! Vooral Jiri Kylian vind ik goed. En Hans van Manen natuurlijk :).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wow je een na laatste foto is heel mooi!
  Ik zit zelf op codarts in Rotterdam, schakelklas :) En op theater havo/vwo waar ik ook dans. Ik zou ook zoooo graag naar de dansacedemie willen maar ik ben zo bang dat ik dan minder plezier in dansen ga krijgen omdat je er dan zoveel mee bezig ben.. Wel heel gaaf dat je dit doet en vooral je passie blijven uitvoeren! geweldig!
  hihi x

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails